Αρχική Αρχική Επικοινωνία Επικοινωνία Facebook
ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΙΔΕΚ)
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.
ipe.dw
Print

Λαμπρή τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας» και των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας» από το ΙΠΕ και την ΟΕΒ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, στο ξενοδοχείο Hilton Cyprus, στη Λευκωσία η απονομή των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας 2016 του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας 2016 της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), που διοργανώνονται κάθε χρόνο από την ΟΕΒ και το ΙΠΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης καθώς και πλήθος κρατικών αξιωματούχων, επιχειρηματιών, ερευνητών και άλλων επίσημων προσκεκλημένων.

Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας επιβραβεύουν, σε ετήσια βάση, ερευνητές που έχουν σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο στον τομέα τους. Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Διακεκριμένος Ερευνητής» απονέμεται σε διακεκριμένους επιστήμονες με περισσότερα από επτά (7) έτη ερευνητικής εμπειρίας από την απόκτηση του διδακτορικού τους τίτλου, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση ερευνητικά αποτελέσματα. Αντίστοιχα, το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας - Νέος Ερευνητής» απονέμεται σε νέους ερευνητές με λιγότερο από επτά (7) έτη ερευνητικής εμπειρίας από την απόκτηση του διδακτορικού τους τίτλου, οι οποίοι έχουν υλοποιήσει συγκεκριμένο έργο υψηλής ποιότητας και έχουν ξεχωρίσει από τα αρχικά στάδια της καριέρας τους.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η Κύπρος διαθέτει τις δημιουργικές δυνάμεις που χρειάζεται η χώρα για να μπει σε μια νέα εποχή οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας». Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «με συλλογική δουλειά, η έρευνα και ανάπτυξη μπορούν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία νέων, δυναμικών και υψηλής προστιθέμενης αξίας τομέων της οικονομίας που θα διαφοροποιήσουν ουσιαστικά το αναπτυξιακό μας μοντέλο και θα το καταστήσουν πιο ισόρροπο».

Στον δικό του χαιρετισμό. ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Καινοτομίας και Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας κ. Γιώργος Γεωργίου είπε ότι «το ΙΠΕ βρίσκεται σήμερα σε μια σημαντική καμπή της πορείας του, αφού έχει πρόσφατα προκηρύξει τα νέα Προγράμματα για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία, RESTART 2016-2020, μέσα από τα οποία θα παραχωρηθεί χρηματοδότηση συνολικού ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ για δραστηριότητες Έρευνας και Καινοτομίας». Ανέφερε επίσης, ότι το ΙΠΕ αναγνωρίζει τη σημασία της επιβράβευσης των άριστων επιστημόνων, του ανθρώπινου δυναμικού που αποτελεί τον βασικό μοχλό προόδου πίσω από κάθε ερευνητική και καινοτομική δραστηριότητα.

Το Κυπριακό Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή το οποίο για το 2016 αφορά στον τομέα των «Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών» απονεμήθηκε από κοινού στους Δρ Μιχαλίνο Ζεμπύλα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Δρ Χαρίδημο Τσούκα, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο Μιχαλίνος Ζεμπύλας τυγχάνει διεθνούς αναγνώρισης στον τομέα της Κοινωνιολογίας των Συναισθημάτων (Sociology of the Emotions), ειδικότερα σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συνεισφέρει σημαντικά στην κατανόηση του ρόλου του εκπαιδευτικού στις κοινωνίες όπου συνυπάρχουν διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες με συγκρουσιακά προβλήματα. Ο Χαρίδημος Τσούκας έχει συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της Οργανωσιακής Θεωρίας (Organization Theory), ειδικότερα του Process Theory, το οποίο έχει διεθνές αντίκτυπο σε επίπεδο γνώσης και εφαρμογής. Η έρευνα του συμβάλλει στην αναβάθμιση και τον επαναπροσδιορισμό του επιστημονικού αυτού τομέα και διακρίνεται για τη διεπιστημονικότητα της.

Το Κυπριακό Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία Νέος Ερευνητής 2016 απονεμήθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες ως ακολούθως: 

  • Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική»: Απονεμήθηκε στην Δρ. Ελένη Μούσιη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Έργο με τίτλο «Μεταλλο-οργανικά πλέγματα βασισμένα σε πολυαλκοόλες και πολυτοπικούς υποκαταστάτες με δότες άτομα Ν ως υλικά για την αποθήκευση Η2».
  • Θεματική Ενότητα «Επιστήμες Ζωής»: Απονεμήθηκε στην Δρ. Αλεξία Καγιαβά Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, για το Έργο με θέμα «Γονιδιακή θεραπεία για τη λευκοδυστροφία».
  • Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες»: Απονεμήθηκε στον Δρ. Δημήτριο Ξεφτέρη, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για το έργο «Οικονομικές Επιδράσεις του Εκλογικού Ανταγωνισμού».

Φέτος, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας που καθιέρωσε η ΟΕΒ από το 2006, συμπλήρωσαν δέκα χρόνια πορείας. Κατά το διάστημα αυτό βραβεύθηκαν συνολικά 38 κυπριακές επιχειρήσεις και οργανισμοί που καθιέρωσαν στην κυπριακή αγορά καινοτόμες εφαρμογές προσφέροντας οφέλη τόσο στις ίδιες, όσο και στην κοινωνία και την οικονομία γενικότερα.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων κ. Χρίστος Μιχαηλίδης κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή ανέφερε ότι «η ικανότητα των επιχειρήσεων να καινοτομούν αποτελεί το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για αυτές, ιδιαίτερα σήμερα που το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταβάλλεται με ασύλληπτους ρυθμούς. Αυτό φαίνεται εξάλλου και εκ του αποτελέσματος, αφού οι καινοτόμες επιχειρήσεις αποκτούν σημαντικό μερίδιο αγοράς με παράλληλη αύξηση στην αποδοτικότητά τους. Σύμφωνα, με τη διεθνή πρακτική οι επιχειρήσεις που καινοτομούν συνεχώς έχουν κατά μέσο όρο διπλάσια κέρδη από τις υπόλοιπες».

Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ 2016 απονεμήθηκαν ως εξής:

  • Στον Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε στην Αγροτουριστική επιχείρηση The Land of Dreams για την καλλιέργεια του ψαριού οξύρρυγχου καθώς και το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. 
  • Στον Mεταποιητικό Τομέα απονεμήθηκε στην εταιρία A.C. Technometal Ltd για τον σχεδιασμό και παραγωγή της σειράς συρόμενων συστημάτων αλουμινίου Rabel Super Thermal με δυνατότητα κατασκευής μεγάλων ανοιγμάτων και αντοχή σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
  • Στον Τριτογενή Τομέα, απονεμήθηκε στην Axiom Consulting Ltd για την ανάπτυξη και εμπορία πρωτοποριακού λογισμικού προγραμμάτων πιστότητας (loyalty schemes) που επιτρέπει τη γρήγορη επεξεργασία των δεδομένων σε κεντρικά συστήματα βάσεων δεδομένων.
  • Στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στην Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) για την καινοτόμα υπηρεσία απεξάρτησης και επανένταξης των νέων από τα ναρκωτικά.


x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες Αποδέχομαι Μάθε περισσότερα