Αρχική Αρχική Επικοινωνία Επικοινωνία Facebook
ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΙΔΕΚ)
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Print

Κέντρο Αριστείας Έρευνας και Καινοτομίας στη Λευκωσία

Πράσινο φως στη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας με την επωνυμία  RISE «Research Centre on Interactive Media Smart Systems and Emerging Technologies» στην καρδία της εντός των τειχών Λευκωσίας έδωσε η ΕΕ. Η πρόταση με Συντονιστή το Δήμο Λευκωσίας εξασφάλισε χρηματοδότηση μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Teaming for Excellence», το οποίο αποτελεί μέρος του πλαισίου «Ορίζοντας 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την Έρευνα και την Καινοτομία.

Το Πρόγραμμα Teaming αποσκοπεί στο να συνδέσει διεθνούς φήμης ερευνητικά ινστιτούτα από χώρες με ισχυρή παράδοση στην έρευνα και την καινοτομία με φορείς από χώρες με αναπτυσσόμενη ερευνητική δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος είναι η δημιουργία νέων Κέντρων Αριστείας ή η ριζική αναβάθμιση υφιστάμενων και γενικότερα η βελτίωση της ερευνητικής και καινοτομικής κουλτούρας των χωρών αυτών ούτως ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Η διεκδίκηση της χρηματοδότησης έγινε μέσω δύο σταδίων υποβολής και αξιολόγησης, όπου στην πρώτη φάση οι επιτυχόντες έλαβαν χρηματοδότηση ύψους 500,000 Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η κοινοπραξία της οποίας ηγείται ο Δήμος Λευκωσίας αποτελείται από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου. Πέραν των 15εκατ. Ευρώ από την ΕΕ (τα οποία θα δοθούν σε ορίζοντα επταετίας), το RISE θα λάβει επιπλέον 15 εκατ. Ευρώ από την Κυπριακή Δημοκρατία (σε ορίζοντα δεκαπενταετίας) και 20 Εκατ. Ευρώ από πόρους των μελών της κοινοπραξίας.

Αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία του σε θέματα επιστημονικής και τεχνολογικής πληροφόρησης και τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά δίκτυα για την έρευνα και την καινοτομία, το  ΙΠΕ υποστηρίζει ενεργά τους κυπριακούς φορείς στην προσπάθειά τους να συμμετέχουν με επιτυχία στα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχει πληροφόρηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες όπως προεπισκόπηση προτάσεων, υποστήριξη στην εξεύρεση συνεργατών καθώς και ευρύτερα καθοδήγηση στην ετοιμασία προτάσεων. Το ΙΠΕ παρείχε υπηρεσίες προεπισκόπησης για τις περισσότερες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα «Teaming for Excellence» ενώ όλες οι προτάσεις έλαβαν δήλωση εθνικής υποστήριξης μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, αρμόδιας αρχής στην Κύπρο για θέματα Έρευνας.


x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες Αποδέχομαι Μάθε περισσότερα