Αρχική Αρχική Επικοινωνία Επικοινωνία Facebook
ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΙΔΕΚ)
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Print

Η Επιτροπή προτείνει το «Horizon Europe», το πιο φιλόδοξο μέχρι σήμερα Πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανακοίνωσε την πρότασή της για το Πρόγραμμα «Horizon Europe», το οποίο αποτελεί το νέο πρόγραμμα της για Έρευνα και Καινοτομία για την για την περίοδο 2021 - 2028. Η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 100 δισ. ευρώ στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, με στόχο να διατηρήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοπόρο σε παγκόσμιο επίπεδο στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

Περίπου τα δύο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης κατά τις τελευταίες δεκαετίες είχαν ως κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» αναμένεται να δημιουργήσει νέα και περισσότερη γνώση και τεχνολογία, προάγοντας την επιστημονική αριστεία καθώς και να έχει θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Κάθε ευρώ που επενδύεται από το Πρόγραμμα μπορεί δυνητικά να αποφέρει απόδοση ύψους έως και 11 ευρώ στο ΑΕΠ εντός 25 ετών. Οι επενδύσεις της Ένωσης σε έρευνα και καινοτομία αναμένεται να δημιουργήσουν άμεσα έως και 100,000 θέσεις εργασίας σε σχετικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του Προγράμματος.

Η πρόταση της Επιτροπής βασίστηκε στην αξιολόγηση του τρέχοντος Προγράμματος «Horizon 2020», το οποίο έχει μέχρι τώρα στηρίξει πάνω από 18,000 έργα, μέσω της χορήγησης άνω των 31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Συμβουλίου και μεταξύ Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο την τελική υιοθέτηση του «Horizon Europe» πριν το τέλος του 2020. Η έναρξη του «Horizon Europe» αναμένεται την 1η Ιανουαρίου 2021.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, κ. Γίρκι Κάταϊνεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε: «Η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία είναι επένδυση στο μέλλον της Ευρώπης. Η χρηματοδότηση της ΕΕ έχει επιτρέψει σε ομάδες από διάφορες χώρες και επιστημονικούς κλάδους να εργαστούν μαζί και να πραγματοποιήσουν ανακαλύψεις που δεν είχαμε διανοηθεί, καθιστώντας την Ευρώπη ηγέτη στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Με το πρόγραμμα Ορίζων Ευρώπη, θέλουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την επιτυχία αυτή και να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε πραγματικά στις ζωές των πολιτών και στην κοινωνία ως σύνολο.»

Ο κ. Κάρλος Μοέδας, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα έρευνας, επιστήμης και καινοτομίας, δήλωσε: «Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρώπης. Το νέο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» στοχεύει ακόμη ψηλότερα. Στο πλαίσιο αυτό, θέλουμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, ώστε να ισχυροποιήσουμε την παγκόσμια επιστημονική υπεροχή της ΕΕ και να ενισχύσουμε εκ νέου τη συμμετοχή των πολιτών, καθορίζοντας φιλόδοξες νέες ερευνητικές αποστολές της ΕΕ. Προτείνουμε επίσης τη σύσταση ενός νέου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της χρηματοδότησης για την πρωτοποριακή καινοτομία στην Ευρώπη».

Στο σύνδεσμο εδώ μπορείτε να εντοπίσετε ενημερωτικά έγγραφα και την Πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Πρόγραμμα «Horizon Europe».


x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες Αποδέχομαι Μάθε περισσότερα