Αρχική Αρχική Επικοινωνία Επικοινωνία Facebook
ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΙΔΕΚ)
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.
ipe.dw
Print

Απονεμήθηκαν τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας και τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας για το 2018

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το βράδυ της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 η τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ» και των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙΠΕ» για το 2018.
 
Το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) καθιέρωσε τα βραβεία έρευνας από το 2007, αναδεικνύοντας προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.
 
Παράλληλα, ο διαγωνισμός για τα Βραβεία Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2006 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας συμβάλλοντας στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.
 
Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν δεκάδες προσωπικότητες,  επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί, ανάμεσα σε εκατοντάδες πολύ αξιόλογες συμμετοχές γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κύπρος είναι ένας ολοζώντανος πυρήνας έρευνας και καινοτομίας. Διαθέτει όχι μόνο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τις δυνατότητες για διακρίσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.
 
Τα φετινά «Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ» και τα «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙΠΕ» απένειμαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΠΕ κ. Χρίστος Πατσαλίδης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φίλιππος Πατσαλής και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Καινοτομίας και Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κυριάκος Κόκκινος.
 
Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙΠΕ 2018 δόθηκαν ως εξής:
  • Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή  για το 2018 το οποίο φέτος αφορά τη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική», απονεμήθηκε στην Δρ. Κωνσταντία Αλεξάνδρου, Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ινστιτούτου Κύπρου.
  • Το Βραβείο Έρευνας στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή για το 2018 απονεμήθηκε σε τρεις θεματικές ενότητες. Στη Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» το Βραβείο απονεμήθηκε από κοινού στους Δρα. Άθω Αγαπίου, Ερευνητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στον Δρα. Κωνσταντίνο Μανουσάκη, Ερευνητή του Κέντρου Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «ΚΟΙΟΣ». Στη Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» το Βραβείο απονεμήθηκε στη Δρ. Θεοδώρα Μούτσιου, Ειδική Επιστήμονα στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη Θεματική Ενότητα «Επιστήμες Ζωής» το Βραβείο απονεμήθηκε στη Δρ. Κυριακή Μιχαηλίδου, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου.

Για το 2018, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ δόθηκαν ως ακολούθως:

  • Το Βραβείο Καινοτομίας  στον πρωτογενή τομέα απονεμήθηκε στην Παραδεισιώτης Λτδ. για την επιτυχή καινοτομία της που αφορά την εγκατάσταση συστήματος σταθερής και ελεγχόμενης θέρμανσης CUBORA στα δύο υπερσύγχρονα και αυτοματοποιημένα υποστατικά εκτροφής πουλερικών.
  • Το Βραβείο Καινοτομίας στην κατηγορία μεταποιητικού τομέα απονεμήθηκε στην Muskita Aluminium Industries Ltd. για την επιτυχή καινοτομία που εφάρμοσε και παρουσίασε η οποία αφορά τον σχεδιασμό του πρωτοπόρου μινιμαλιστικού συστήματος αλουμινίου για συρόμενες πόρτες και παράθυρα THEA Minimal Aluminium Frames.
  • Το Βραβείο Καινοτομίας στην κατηγορία των υπηρεσιών απονεμήθηκε στην Odyssey Consultants Ltd. για την καινοτομία που αφορά στον σχεδιασμό της Πλατφόρμας Διαχείρισης Πληροφοριών και Συμβάντων Ασφάλειας ClearSkies Big Data Analytics.
  • Το Βραβείο Καινοτομίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα απονεμήθηκε στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας για την καινοτομία που αφορά τον σχεδιασμό της πρωτοποριακής Διαδικτυακής Πλατφόρμας Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών, γνωστής ως «DLS PORTAL».

 


x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες Αποδέχομαι Μάθε περισσότερα