Αρχική Αρχική Επικοινωνία Επικοινωνία Facebook
ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ (ΙΔΕΚ)
Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο.
ipe.dw
Print

Απονεμήθηκαν τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας και τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας για το 2019

Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία το βράδυ της Πέμπτης 12 Δεκεμβρίου 2019 η τελετή απονομής των «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας ΟΕΒ» και των «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας ΙδΕΚ» για το 2019.

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) καθιέρωσε τα βραβεία έρευνας από το 2007, αναδεικνύοντας προσωπικότητες ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο διαγωνισμός για τα Βραβεία Καινοτομίας διοργανώνεται από το 2006 από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας συμβάλλοντας στη βελτίωση και αύξηση της ανταγωνιστικότητας των κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Στο διάστημα όλων αυτών των χρόνων βραβεύτηκαν και ξεχώρισαν δεκάδες προσωπικότητες,  επιχειρήσεις και δημόσιοι οργανισμοί, ανάμεσα σε εκατοντάδες πολύ αξιόλογες συμμετοχές γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κύπρος είναι ένας ολοζώντανος πυρήνας έρευνας και καινοτομίας. Διαθέτει όχι μόνο το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τις δυνατότητες για διακρίσεις και πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Τα φετινά «Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ» και τα «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ» απένειμαν η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Γιώργος Πέτρου και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης του Βραβείου Καινοτομίας, Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ και Επικεφαλής Επιστήμονας κ. Κυριάκος Κόκκινος.

Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας ΙδΕΚ 2019 δόθηκαν ως εξής:

Στην κατηγορία του Διακεκριμένου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Τιμόθεο Παπαδόπουλο, Καθηγητή του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου για το σημαντικό και μακροχρόνιο ερευνητικό και συγγραφικό του έργο στη μελέτη των νευροαναπτυξιακών διαταραχών, που ανοίγει το δρόμο σε καινοτόμες εφαρμογές οι οποίες βελτιώνουν την ποιότητα ζωής παιδιατρικών πληθυσμών.

 

Στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική», το βραβείο απονεμήθηκε στον Δρ Ανδρέα Στυλιανού, μεταδιδακτορικό ερευνητή του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η έρευνά του στοχεύει στη διαφοροδιάγνωση και σταδιοποίηση των καρκινικών βλαβών και στην υποστήριξη της διαμόρφωσης θεραπευτικής στρατηγικής, ειδικά σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος και του μελανώματος. 

 

Στη Δρα Χρυστάλλα Αντωνίου απονεμήθηκε το βραβείο στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής». Η Δρα Αντωνίου βραβεύθηκε για την ερευνητική της σταδιοδρομία, σε θέματα που αφορούν την προσαρμογή της γεωργίας στις μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα στην φυσιολογία καταπονήσεων των φυτών, με έμφαση στη σκληραγώγησή τους μέσω χημικών διεγερτών.

Στην κατηγορία του Νέου Ερευνητή 2019 στη θεματική ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες», το βραβείο απονεμήθηκε στη Δρα Βενετία Αργυροπούλου. Η έρευνά της εστιάζει στους τομείς του διεθνούς και ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, συμβάλλοντας στη βελτίωση του κυπριακού και ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, του επιχειρηματικού - επενδυτικού περιβάλλοντος και της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής.

Για το 2019, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας της ΟΕΒ δόθηκαν ως ακολούθως:

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή τομέα απονεμήθηκε στην εταιρεία CM Dragon Land Ltd για την κατασκευή πρότυπης δικτυοκηπιακής μονάδας καλλιέργειας dragon fruit, στην περιοχή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα της Μεταποίησης απονεμήθηκε στην εταιρεία NIPD Genetics Public Company Limited για τη δημιουργία του καινοτόμου τεστ VERAgene. Πρόκειται για το πρώτο παγκοσμίως ολοκληρωμένο, μη επεμβατικό προγεννητικό τεστ, που μπορεί ταυτόχρονα να ανιχνεύει σύνδρομα ανευπλοειδιών, μικροελλειμμάτων και πενήντα γενετικές ασθένειες.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον τομέα των Υπηρεσιών απονεμήθηκε στην εταιρεία Cloudlayer8 Ltd (CL8) για το υπερσύγχρονο και τελευταίας τεχνολογίας Data Center που δημιούργησε, έχοντας ως στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε σε ό,τι αφορά τις ανάγκες των κυπριακών και διεθνών επιχειρήσεων στον τομέα της ψηφιακής αποθήκευσης δεδομένων.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα απονέμήθηκε στο Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, για τη δημιουργία του καινοτόμου λογισμικού «SwiftTag». Το «SwiftTag» αποσκοπεί στην αυτοματοποίηση των λειτουργιών των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, γνωστά ως drones, για εφαρμογή τους σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τα σκεπτικά βράβευσης των νικητών των Βραβείων Έρευνας στα πιο κάτω αρχεία:

Σκεπτικό Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Βραβείο Διακεκριμένου 2019

Σκεπτικό Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Βραβείο Νέου 2019 - Επιστήμες Ζωής

Σκεπτικό Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Βραβείο Νέου 2019 - Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες

Σκεπτικό Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Αξιολόγησης Βραβείο Νέου 2019 - Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική


x
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Περισσότερες πληροφορίες Αποδέχομαι Μάθε περισσότερα