IRIS Portal

Είναι το μεγαλύτερο εργαλείο του Ιδρύματος από τη στιγμή που εκεί υποβάλλονται και αξιολογούνται οι αιτήσεις προς χρηματοδότηση από το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά συνέπεια θέλουμε να έχει πιο εμφανή θέση εντός της αρχικής σελίδας. Ίσως με την εισαγωγή ενός πιο ευδιάκριτου banner.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι έντονη η παρουσία του IRIS portal.

European Researchers’ Night
Θεσμός

H εκδήλωση European ResearchersNight στοχεύει στην εξοικείωση του κοινού με τον κόσμο της επιστήμης και της έρευνας και ταυτόχρονα στην ενίσχυση της δημόσιας εικόνας των ερευνητών και ερευνητριών, καθώς και την ανάδειξη του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην κοινωνία.

Μέσα από μία  εορταστική ατμόσφαιρα, η εκδήλωση φέρνει κοντά το ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου με τις ερευνητικές ομάδες, με στόχο να έρθουν σε επαφή με το έργο τους και να γνωρίσουν πτυχές της προσωπικότητάς τους πέραν του επιστημονικού τους έργου. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση, μέσα από δραστηριότητες που εστιάζουν στην καλλιέργεια την κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας, αποσκοπεί στην ενθάρρυνση των νέων να ακολουθήσουν επαγγελματική σταδιοδρομία στην έρευνα και γενικότερα στον τομέα των STEM (Επιστήμες, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά).

Περισσότεροι από 1,500,000 επισκέπτες λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο στη μεγάλη γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα, η οποία διοργανώνεται κάθε  τελευταία Παρασκευή του Σεπτέμβρη σε περισσότερες από 350 πόλεις ταυτόχρονα σε όλη την Ευρώπη.

Οι δραστηριότητες που παρουσιάζονται είναι διαδραστικές και καλούν το κοινό να συμμετέχει. Οι επισκέπτες όλων των ηλικιών μπορούν να λάβουν μέρος σε πειράματα, να χρησιμοποιήσουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε προσομοιώσεις, να συνομιλήσουν με τους ερευνητές, να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους μέσα από διαγωνισμούς και να διασκεδάσουν με μουσική, θέατρο και άλλα ψυχαγωγικά δρώμενα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα.

Ο θεσμός αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ χρηματοδοτείται μέσω του ευρωπαϊκού Προγράμματος Marie Sklodowska Curie Αctions (MSCA) του Προγράμματος-Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία. Βασικός στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της ερευνητικής και καινοτομικής κουλτούρας, καθώς και η ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας που υλοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας.

ENGAGE 2021: Ταξίδι στην Ψηφιακή και Πράσινη Εποχή!

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης, η οποία υπόσχεται και φέτος να συναρπάσει μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας τους μία μοναδική και συγχρόνως διαδραστική εμπειρία. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2021 με τον τίτλο ENGAGE – European researchers’ Night in Cyprus: the diGitAl and Green Age.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι η μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη εποχή, εμπνευσμένη από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική της Ε.Ε. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές/ερευνήτριες και επιχειρηματίες θα αφήσουν για λίγο τους χώρους εργασίας τους για να παρουσιάσουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους στο κοινό.

Στις 17 Μαΐου 2021, το ΙδΕΚ προχώρησε στην  προκήρυξη Διαγωνισμού Συγγραφής Ιστορίας μικρού μήκους για δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου με τίτλο «To μαγικό ταξίδι του Brainy και της Genie στην ψηφιακή και πράσινη εποχή!». Στόχος του διαγωνισμού είναι η εξοικείωση των μαθητών και μαθητριών δημοτικού με τον κόσμο της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας και η ευαισθητοποίηση τους στα θέματα μετάβασης στην ψηφιακή και πράσινη εποχή με δημιουργικό τρόπο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες καλούνται να συγγράψουν μια ιστορία έκτασης που δεν ξεπερνά τις 300 λέξεις η οποία θα παρουσιάζει τον κόσμο μας στην ψηφιακή και πράσινη εποχή μέσα από μια ή περισσότερες περιπέτειες των χαρακτήρων σε ένα μαγικό ταξίδι στο μέλλον. Οι ιστορίες θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021 μέσω Microsoft Forms εδώ.

Η ιστορία που θα λάβει την υψηλότερη βαθμολογία θα επιμεληθεί και θα εκδοθεί από το ΙδΕΚ ως ηλεκτρονικό βιβλίο (eBook) με σχετική εικονογράφηση. Η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου θα παρέχεται  σε όλους τους συμμετέχοντες της εκδήλωσης European Researchers’ Night 2021 ως ψηφιακό αναμνηστικό δώρο. Επιπλέον, ο/η μαθητής/μαθήτρια που θα κερδίσει το διαγωνισμό θα λάβει ως Βραβείο δώρο τεχνολογίας αξίας €500.

Για συμμετοχή στην Εκδήλωση με περίπτερο, οι ερευνητικές ομάδες καλούνται να υποβάλουν το ενδιαφέρον τους στο πλαίσιο της ανοικτής Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος Συμμετοχής που ανακοίνωσε το ΙδΕΚ με καταληκτική ημερομηνία στις 4 Ιουνίου 2021.

© Copyright 2021 - Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) / Designed & Developed by NETinfo Plc