IRIS Portal

Είναι το μεγαλύτερο εργαλείο του Ιδρύματος από τη στιγμή που εκεί υποβάλλονται και αξιολογούνται οι αιτήσεις προς χρηματοδότηση από το οικοσύστημα Έρευνας και Καινοτομίας.

Κατά συνέπεια θέλουμε να έχει πιο εμφανή θέση εντός της αρχικής σελίδας. Ίσως με την εισαγωγή ενός πιο ευδιάκριτου banner.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι έντονη η παρουσία του IRIS portal.

Στρατηγική ΕΤΑΚ
Εθνικό Πλαίσιο Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας 2019-2023

Το Innovate Cyprus αποτελεί το εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για έρευνα και καινοτομία για την περίοδο 2019-2023. Το όραμα της στρατηγικής είναι να καταστεί η Κύπρος μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία με βασικούς πυρήνες ώθησης την έρευνα, την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία, την τεχνολογική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα και να καταστεί περιφερειακό κέντρο σ’ αυτούς τους τομείς.

Το πλαίσιο στρατηγικής, η εφαρμογή του οποίου έχει ορίζοντα το 2023, καταγράφει εννέα στρατηγικούς άξονες δράσης: Διακυβέρνηση, Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας, Ερευνητική Αριστεία, Μεταφορά Γνώσης και Εμπορική Αξιοποίηση, Καινοτόμος Επιχειρηματικότητα, Καλλιέργεια Κουλτούρας, Διεθνής Διάσταση, Επικοινωνία και Ψηφιακός Μετασχηματισμός. Οι πιο πάνω στρατηγικοί άξονες δράσης θα υλοποιηθούν μέσα από την εφαρμογή μέτρων πολιτικής και επιμέρους δράσεων που καταγράφονται σε σχετικό Οδικό Χάρτη με σκοπό την εκπλήρωση του οράματος.

Το Innovate Cyprus εκπονήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας στη βάση εκτεταμένης διαβούλευσης που προηγήθηκε με εμπλεκόμενους φορείς από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (ερευνητικά και ακαδημαϊκά ινστιτούτα και οργανισμούς, πανεπιστήμια, υπουργεία, οργανωμένους φορείς, επιχειρήσεις, κ.λπ.) και παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μάιο του 2019.

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2023-2030

Με οδηγίες του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής (ΥΕΚΨΠ), το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για επικαιροποίηση της ΣΕΕ της Κύπρου, στο Technopolis group. Η μελέτη έλαβε υπόψη (α) τα συμπεράσματα παλαιότερης μελέτης του Technopolis group για την ενδιάμεση αξιολόγηση του εθνικού χρηματοδοτικού προγράμματος για την Ε&Κ «RESTART 2016-2020» και για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για Ε&Κ για την περίοδο 2014-2020 «Ορίζοντας 2020», (β) οριζόντιες και τομεακές πολιτικές καθώς επίσης και πρωτοβουλίες και προγράμματα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και (γ) τις δυνατότητες, ανάγκες και προκλήσεις του εγχώριου οικοσυστήματος Ε&Κ. Επιπλέον, συλλέχθηκαν απόψεις, μέσω συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου, από φορείς και επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε ερευνητικά έργα του RESTART 2016-2020 και του Ορίζοντα 2020.

Για όσες Προσκλήσεις Υποβολής Προτάσεων των Προγραμμάτων «RESTART 2016-2020» ανακοινωθούν μετά τις 30 Μαρτίου 2023 και την έγκριση της επικαιροποιημένης Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα ισχύουν (όπου απαιτείται) οι επικαιροποιημένοι Τομείς Προτεραιότητας και περιοχές εστίασης.

Οι Τομείς Προτεραιότητας που έχουν αναδειχθεί μέσα από τη ΣΕΕ για την περίοδο 2023-2030 διακρίνονται σε 4 ενότητες, ως ακολούθως:

  • Τεχνολογικές Προτεραιότητες (Technological priority areas): περιλαμβάνουν τις Ψηφιακές Τεχνολογίες και τα Προηγμένα Υλικά
  • Οικοσυστήματα (Ecosystems): περιλαμβάνουν τους τομείς της Αγροδιατροφής, των Θαλασσίων και Ναυτιλιακών Οικοσυστημάτων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
  • Αναδυόμενες Προτεραιότητες/Οικοσυστήματα (Emerging ecosystems): επί του παρόντος περιλαμβάνουν μόνο τον τομέα του Διαστήματος
  • Τομείς Καταλύτες (Enablers): περιλαμβάνουν τους τομείς της Υγείας και του Περιβάλλοντος 

Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης 2023-2030

Η Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης αποτελεί μια ολοκληρωμένη ατζέντα οικονομικού μετασχηματισμού, προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας ή χώρας, με σκοπό να καταστεί δυνατή η επίτευξη σημαντικών αναπτυξιακών αποτελεσμάτων.

Η ετοιμασία και η έγκριση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης από τα κράτη-μέλη αποτελούσε βασική προϋπόθεση που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιοποίηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία στους τομείς  της Έρευνας & Καινοτομίας (Ε&Κ) κατά την προγραμματική περίοδο 2014–2020.

Η Στρατηγική για την Κύπρο ετοιμάστηκε υπό τον συντονισμό του ΙδΕΚ, με την υποστήριξη ερευνητικής ομάδας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον  Μάρτιο του 2015.

Βασικός στόχος της είναι η εξασφάλιση της ορθολογικής και αποδοτικής χρήσης των δημόσιων κονδυλίων μέσα από τη συγκέντρωση δυνάμεων και πόρων σε επιλεγμένες προτεραιότητες και τομείς στους οποίους η χώρα παρουσιάζει ή δύναται να αναπτύξει συγκριτικά πλεονεκτήματα και ισχυρότερη ανταγωνιστικότητα.

Οι τομείς προτεραιότητας που αναδείχθηκαν μέσα από τη Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης για την Κύπρο είναι: η Ενέργεια, ο Τουρισμός, το Δομημένο Περιβάλλον/Κατασκευές, οι Μεταφορές/Ναυτιλία, η Γεωργία/Τρόφιμα και ο τομέας της Υγείας και ως οριζόντιοι τομείς οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών και το Περιβάλλον. Εντός κάθε τομέα προσδιορίστηκαν επιμέρους περιοχές εστίασης.

Οι τομείς προτεραιότητας και οι περιοχές εστίασης που επιλέχθηκαν κρίθηκε ότι, μέσα από την επένδυση σε έρευνα και καινοτομία, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά και να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης της οικονομίας.

Εργαλείο υλοποίησης της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης είναι το Σχέδιο Δράσης της Στρατηγικής, μέρος του οποίου είναι και τα Προγράμματα RESTART 2016-2020 του ΙδΕΚ.

© Copyright 2024 - Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) / Designed & Developed by NETinfo Plc