6,000+ επισκέψεις στο φετινό European Researchers’ Night!

Ζωντανά πειράματα, διαγωνισμοί, βραβεύσεις και παράσταση stand-up comedy, σημάδεψαν το φετινό πρόγραμμα της μεγαλύτερης γιορτής της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης

Μία συναρπαστική εμπειρία, γεμάτη έρευνα, καινοτομία και επιστήμη είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από κοντά χιλιάδες επισκέπτες που έδωσαν το παρών τους στο φετινό European Researchers’ Night!

Η εκδήλωση, που διοργανώνεται εδώ και 17 χρόνια στην Κύπρο από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Έκθεση στη Λευκωσία και προσέλκυσε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων – ανάμεσά τους και 3,000 μαθητές και μαθήτριες. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη και σε αυτή συμμετείχαν με πρωτοπόρα έργα και διαδραστικές δραστηριότητες, δεκάδες φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων στην Κύπρο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, από τις 9 το πρωί μέχρι και τις 10 το βράδυ, το κοινό μπορούσε να περιηγηθεί στα 60 και πλέον περίπτερα που στήθηκαν στην Κρατική Έκθεση και ήταν στελεχωμένα με σπουδαίους επιστήμονες της Κύπρου, να δει από κοντά πειράματα και να ταξιδέψει στον ανεξάντλητο κόσμο των εφευρέσεων και της προηγμένης τεχνολογίας. Οι επισκέπτες είχαν, επίσης, την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν εξειδικευμένο επιστημονικό εξοπλισμό καθώς και να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, παιχνίδια, κυνήγι θησαυρού και διαγωνισμούς. Ξεχωριστή θέση στη φετινή διοργάνωση είχε η έκθεση πορτραίτων «Women in mathematics» με σκοπό την ανάδειξη και αναγνώριση της συνεισφοράς των γυναικών στις μαθηματικές επιστήμες.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν επίσης, βραβεύσεις μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς του ΙδΕΚ για την επικοινωνία της επιστήμης, Science Unfold και τη συγγραφή ιστορίας μικρού μήκους για τη δημιουργία eBook. Βραβεύτηκε επίσης και το καλύτερο περίπτερο του European Researchers’ Night, με το Biobank.cy – Κέντρο Αριστείας για Βιοτράπεζα και Βιοϊατρική Έρευνα, να κερδίζει την πρώτη θέση.

Σε χαιρετισμό του στο τελετουργικό σκέλος της εκδήλωσης ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙδΕΚ, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης είναι να φέρει πιο κοντά στο κοινό το σπουδαίο έργο μερικών εκ των πιο λαμπρών μυαλών της Κύπρου. Πρόκειται για προσωπικότητες, είπε, «πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τις νέες και τους νέους μας ώστε να πιστέψουν στη δύναμη της έρευνας και καινοτομίας για το μέλλον του τόπου, και να τολμήσουν να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτό ως επαγγελματική επιλογή.». Απευθυνόμενος στη νέα γενιά, πρόσθεσε «Συνεχίστε να παλεύετε και να διεκδικείτε αυτά που σας αξίζουν, στοχεύοντας όλο και υψηλότερα. Εμείς θα βρισκόμαστε δίπλα σας σε κάθε σας προσπάθεια, οικοδομώντας ένα περιβάλλον που θα διευκολύνει και θα ενθαρρύνει την αριστεία, την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη και θα δημιουργεί ποιοτικές ευκαιρίες απασχόλησης, που θα σας επιτρέπουν να ξεδιπλώσετε πλήρως το  εύρος του ταλέντου και των δυνατοτήτων σας.»

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ο οποίος, σε δικό του χαιρετισμό, τόνισε πως η επιστήμη είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι το οποίο μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον της νέας γενιάς και μαζί με αυτό τον κόσμο ολόκληρο. «Ως πατέρας κι εγώ», δήλωσε ο Υφυπουργός, «είμαι ιδιαίτερα περήφανος κάθε φορά που στέκομαι απέναντι από τόσα παιδιά και νέους που αγαπούν τις επιστήμες, αλλά και σε τέτοιους περήφανους γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με ενδιαφέροντα θέματα που ακονίζουν το μυαλό, πλάθουν την φαντασία των παιδιών δημιουργικά εξερευνώντας τον κόσμο από ένα υγιή φακό.»

Η εκδήλωση έκλεισε με μία διασκεδαστική παράσταση κωμικού αυτοσχεδιασμού στην επιστήμη, με τους κωμικούς Γιώργο Αγγελόπουλο, Γιάννη Σαρακατσάνη και Σωσώ Χατζημανώλη.

Το φετινό European ResearchersNight είχε ως κεντρικό θέμα τις «Ευρωπαϊκές Αποστολές», οι οποίες αφορούν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε παγκόσμιες προκλήσεις όπως η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, ο Καρκίνος, οι Υγιείς Ωκεανοί, Θάλασσες και Παράκτια και Εσωτερικά Ύδατα, οι Κλιματικά Ουδέτερες και Έξυπνες Πόλεις και η Υγεία Εδάφους και Τροφίμων. Διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να αναδείξει τον αντίκτυπο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή των πολιτών, με πρωτότυπους και διασκεδαστικούς τρόπους.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου CONNECT με Αρ. 101060913, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία.