Αποτελέσματα ERC Proof of Concept 2022-2: 1 έργο στην Κύπρο

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), επιθυμεί να συγχαρεί τον Δρα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου, για την εξασφάλιση χρηματοδότησης στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC) Proof of Concept 2022 (ERC-2022-PoC2). Τα ERC Proof of Concept αποτελούν μέρος του Ορίζοντα Ευρώπη (Horizon Europe), του Προγράμματος Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία 2021-2027.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πρόκειται για το δεύτερο ERC Proof of Concept που λαμβάνει ο Δρ Στυλιανόπουλος εντός του 2022, και η 5η συνολικά χρηματοδότησή του από το ERC, αφού μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει ένα ERC Starting Grant, ένα ERC Consolidator Grant και τρία Proof of Concept Grants, συνολικού ύψους 4 εκ. ευρώ.

Οι χρηματοδοτήσεις του ERC είναι από τις πλέον ανταγωνιστικές της Ευρώπης και αποτελούν απόδειξη επιστημονικής αριστείας παγκοσμίως. Το ERC ιδρύθηκε από την Ε.Ε. το 2007, ως ο κορυφαίος Ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός οργανισμός για την υποστήριξη της άριστης έρευνας αιχμής και μέχρι σήμερα έχει χρηματοδοτήσει περισσότερους από 10.000 κορυφαίους ερευνητές.

Το νέο έργο που εξασφάλισε ο Δρ Στυλιανόπουλος έχει τίτλο «Live biotherapeutics to potentiate cancer immunotherapy» και πραγματεύεται τη βελτιστοποίηση μεθόδων ανοσοθεραπείας σε καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου με τη χρήση ειδικά προγραμματισμένων βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά αποσκοπούν στη στοχευμένη αναπροσαρμογή του μικρο-περιβάλλοντος του καρκινικού όγκου, με τη μείωση των επιπέδων υαλουρονικού οξέος, ώστε να μπορεί να αποδώσει η ανοσοθεραπεία. Η νέα αυτή στρατηγική αντιμετώπισης καρκινικών όγκων θα πραγματοποιηθεί σε προκλινικό στάδιο, σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρία Neobe Therapeutics που εδρεύει στο Λονδίνο. Τα αποτελέσματα του έργου αποσκοπούν στο να οδηγήσουν στην εφαρμογή της νέας θεραπευτικής στρατηγικής σε κλινικό στάδιο.

Συνολικά, το ERC ανακοίνωσε την υποστήριξη 55 επιστημόνων με συνολικά €8,25 εκατ., οι οποίοι ήδη υλοποιούν ή έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα έργο ERC (Starting, Consolidator, Advanced, Synergy), προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα μιας ιδέας που προέκυψε στο πλαίσιο του έργου αυτού να μετατραπεί σε καινοτομία, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ της πρωτοποριακής έρευνας και των πρώτων σταδίων εμπορευματοποίησης.

Η πλήρης λίστα των έργων που χρηματοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ERC PoC 2022-2 παρουσιάζεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: Λίστα επιτυχόντων

Για οποιεσδήποτε πληροφορίες σχετικά με το ERC, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το αρμόδιο Εθνικό Σημείο Επαφής για το ERC στον Ορίζοντα Ευρώπη, κα Κατερίνα Καρακασίδου ([email protected], τηλ. 22205036).

  • Hashtag (on any social media platform): #ERCPoC
  • Twitter: @ERC_Research
  • Facebook: @EuropeanResearchCouncil
  • LinkedIn: @european-research-council
  • YouTube: @europeanresearchcouncil