Αποτελέσματα ERC Starting Grants: €677 εκατ. σε 436 νέους επιστήμονες – 1 έργο στην Κύπρο

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας – European Research Council (ERC) ανακοίνωσε τους 436 επιστήμονες στα αρχικά στάδια της σταδιοδρομίας τους στους οποίους απονεμήθηκαν τα ERC Starting Grants (ERC StG) για το 2020. Η Κύπρος εξασφάλισε τη χρηματοδότηση ενός έργου. Συγκεκριμένα, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) θα ήθελε να συγχαρεί τη Δρ Άρτεμις Γεωργίου, η οποία εξασφάλισε την ιδιαίτερα ανταγωνιστική χρηματοδότηση και θα υλοποιήσει το έργο με τίτλο «Commercial Patterns Across the Sea: The interdisciplinary study of Maritime Transport Containers from Cyprus and the elucidation of Mediterranean connectivity during the Late Bronze AgeEarly Iron Age» στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Συνολικά υποβλήθηκαν 3.272 αιτήσεις το 2020, διαμορφώνοντας το ποσοστό επιτυχίας σε 13,3%. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ε.Ε. Horizon 2020. Η αναλυτική ανακοίνωση του ERC, η λίστα των νικητών, καθώς και στατιστικά και άλλα στοιχεία, είναι διαθέσιμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://erc.europa.eu/news/StG-recipients-2020

Τα ERC Starting Grants απευθύνονται σε άριστους ερευνητές με 2-7 χρόνια εμπειρίας από την απόκτηση του PhD (με δυνατότητα επέκτασης σε ειδικές περιπτώσεις, όπως η μητρότητα), κάθε εθνικότητας και ηλικίας, οι οποίοι διαθέτουν ήδη πολλά υποσχόμενα επιστημονικά επιτεύγματα και θέλουν να υλοποιήσουν υψηλού επιπέδου έρευνα σε οποιοδήποτε τομέα. Παρέχεται χρηματοδότηση ύψους μέχρι €1,5 εκ. για 5 έτη, με δυνατότητα επιπρόσθετης χρηματοδότησης €1 εκ. σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Μοναδικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση είναι η επιστημονική αριστεία.

Οι ερευνητές αναμένεται με την έρευνα αιχμής που θα πραγματοποιήσουν να συμβάλλουν στη δημιουργία πρωτοποριακής γνώσης και στην αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων. Ο Πρόεδρος του ERC καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, σχολίασε: “Η παρούσα υγειονομική κρίση έχει καταδείξει ότι παρά την αξιοθαύμαστη πρόοδο στην έρευνα τις προηγούμενες δεκαετίες, υπάρχουν ακόμα πολλά άλυτα επιστημονικά μυστήρια, καθώς και μαθήματα που μπορούμε να διδαχθούμε από το παρελθόν. Γι’ αυτό, η καλύτερη στρατηγική είναι να επιτρέψουμε ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά να επιδιώξουν τις πιο καινοτόμες ιδέες τους, ώστε να δημιουργήσουν ευκαιρίες για απρόσμενες ανακαλύψεις. Αυτός είναι ο στόχος του ERC. Είναι ξεκάθαρο ότι αν η Ευρώπη θέλει να είναι παγκοσμίως ανταγωνιστική, πρέπει να δώσει άριστες προοπτικές στην επόμενη γενιά ερευνητών, όπως κάνουν τα ERC Starting Grants, και να επενδύσει περισσότερο σε blue sky research”.

Το ΙδΕΚ μπορεί να υποστηρίξει ενδιαφερόμενους ερευνητές στην Κύπρο στην προετοιμασία της αίτησής τους για ERC Starting Grant, με την παροχή συμβουλευτικής στήριξης και υπηρεσιών προεπισκόπησης, μέσω επικοινωνίας με το αρμόδιο Εθνικό Σημείο Επαφής (Κατερίνα Καρακασίδου Μάλλα, [email protected], τηλ. 22205036). Περισσότερες πληροφορίες για την επόμενη Πρόσκληση θα είναι διαθέσιμες προς το τέλος το 2020.