Δελτίο Τύπου – Έρχεται στις 24 Σεπτεμβρίου το European Researchers’ Night!

Έρχεται στις 24 Σεπτεμβρίου το European ResearchersNight!

 

  • Το ΙδΕΚ διοργανώνει για δέκατη πέμπτη χρονιά τη μεγαλύτερη γιορτή της έρευνας, της επιστήμης και της καινοτομίας στην Κύπρο
  • Κεντρικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, η «Ψηφιακή και Πράσινη Εποχή»

 

Μία συναρπαστική εμπειρία υπόσχεται να χαρίσει και φέτος σε μικρούς και μεγάλους, η μεγαλύτερη γιορτή της έρευνας, της καινοτομίας και της επιστήμης, που επιστρέφει στην Κύπρο για δέκατη πέμπτη χρονιά και ετοιμάζεται να ταξιδέψει το κοινό στην ψηφιακή και πράσινη εποχή.

 

Το “European Researchers’ Night” τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σε συνεργασία με τους κυριότερους φορείς από τον χώρο της έρευνας, της καινοτομίας και των επιχειρήσεων. Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί, όπως και πέρσι, ψηφιακά λόγω της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως κατά την περσινή χρονιά οι επισκέψεις στα ψηφιακά περίπτερα σημείωσαν αριθμό – ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 18.000.

 

Η εκδήλωση, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021, από τις 08:00 το πρωί μέχρι τις 22:00 το βράδυ, είναι εμπνευσμένη από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και την Ψηφιακή Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φέρει την ονομασία “ENGAGE – European Researchers’ Night in Cyprus: Τhe Digital and Green Age”. Βασικό της θέμα η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που διαδραματίζει η έρευνα και η καινοτομία στη μετάβαση προς την ψηφιακή και πράσινη εποχή.

 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε έναν εντυπωσιακό ψηφιακό εκθεσιακό χώρο, όπου θα βρίσκονται πέραν των 60 περιπτέρων, στελεχωμένων με περισσότερους από 300 ερευνητές και ερευνήτριες από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου. Οι διαδικτυακοί επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε ερευνητικά εργαστήρια, διαδραστικά παιχνίδια, βραβεύσεις, ενδιαφέρουσες δραστηριότητες και πειράματα, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εκπαιδευτικό υλικό και να ανταλλάξουν απόψεις με τις ερευνητικές ομάδες σε ζωντανό χρόνο.

 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διεξάγεται επίσης με υβριδική μορφή ο διαγωνισμός S-FACTOR, μέσα από τον οποίο μαθητές και μαθήτριες καλούνται να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό φαινόμενο με πρωτότυπο τρόπο, σε τρία μόλις λεπτά, διεκδικώντας πλούσια δώρα. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου 2021, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου και θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω της πλατφόρμας της εκδήλωσης. Η καταληκτική ημερομηνία δήλωσης συμμετοχής είναι στις 16 Σεπτεμβρίου 2021.

Αξίζει να σημειωθεί πως το “European Researchers’ Night” αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ χρηματοδοτείται μέσω των Δράσεων Marie Sklodowska Curie του Προγράμματος Πλαίσιο της Ε.Ε. για την Έρευνα και την Καινοτομία, Horizon Europe. Βασικός στόχος του θεσμού είναι η προώθηση της ερευνητικής και καινοτομικής κουλτούρας, καθώς και η ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας που υλοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και την εγγραφή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ: www.research.org.cy και τη σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/ResearchAndInnovationFoundationCy.

 

 

***

 

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (www.research.org.cy) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης Κυπρίων ερευνητών και ερευνητριών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.