Διαδικτυακή Ενημερωτική Εκδήλωση Ευρωπαϊκή Αποστολή για τα Εδάφη – Living Labs and Lighthouses Hints & Tips Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2023 (10:00 π.μ. – 11:00 π.μ.)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) σας προσκαλεί στην διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα: «Ευρωπαϊκή Αποστολή για τα Εδάφη – Living Labs and Lighthouses Hints & Tips», την Παρασκευή 2 Ιουνίου, 10:00-11:00.

 

ΣΤΟΧΟΣ εκδήλωσης:

Η εκδήλωση  θα παρέχει πληροφόρηση για την Ευρωπαϊκή Αποστολή για τα Εδάφη και συγκεκριμένα για την δημιουργία Living Labs και Lighthouses. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σχετικά με την επικείμενη πρόσκληση της Αποστολής στον Ορίζοντα Ευρώπη για την δημιουργία Living Labs, να ενημερωθούν για τις υπηρεσίες που μπορεί να τους προσφέρει το ΙδΕΚ και να λάβουν κάποιες σημαντικές υποδείξεις (hints & tips) για την πιθανή συμμετοχή τους στην Αποστολή (HORIZON-MISS-2023-SOIL-01-08 και HORIZON-MISS-2023-SOIL-01-09).

 

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ/ΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ:  

H εκδήλωση απευθύνεται σε ερευνητές/ερευνήτριες, αγρότες/αγρότισσες, δασολόγους και εκπροσώπους των επαγγελματικών τους ενώσεων, παραγωγούς, εταιρείες τροφίμων και βιοοικονομίας, καταναλωτές/καταναλώτριες, πολίτες, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ΜΚΟ και κυβερνητικών εκπροσώπων.

 

ΓΛΩΣΣΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Ελληνική

 

δΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ διεξαγωγησ & ΕΓΓΡΑΦΗ: 

Η ενημερωτική εκδήλωση θα διεξαχθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή μέσω του ακόλουθου συνδέσμου.

 

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ αποστολη για τα εδαφη στον οριζοντα ευρωπη: 

Η Αποστολή “A Soil Deal for Europe” έχει ως στόχο την εξυγίανση των αγροτικών και αστικών εδαφών της Ευρώπης μέχρι το 2030 μέσω της δημιουργίας 100 ζωντανών εργαστηρίων (living labs / πειράματα σε εδάφη), καθώς και “έργων – φάρων” (lighthouse projects / ανάδειξη καλών πρακτικών). Υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος – πλαισίου Ορίζοντας Ευρώπη και οι αντίστοιχες προκηρύξεις για το 2023 έχουν προθεσμία υποβολής στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι στόχοι της Αποστολής είναι οι ακόλουθοι:

  1. Μείωση της ερημοποίησης
  2. Διατήρηση των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα του εδάφους
  3. Να σταματήσει η «σφράγιση» του εδάφους και να αυξηθεί η επαναχρησιμοποίηση των αστικών εδαφών
  4. Μείωση της ρύπανσης του εδάφους και ενίσχυση της αποκατάστασης
  5. Να αποτρέψει τη διάβρωση
  6. Βελτίωση της δομής του εδάφους για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας του εδάφους
  7. Μείωση του παγκόσμιου αποτυπώματος της ΕΕ στο έδαφος
  8. Βελτίωση του γραμματισμού του εδάφους στην κοινωνία

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με τα Εθνικά Σημεία Επαφής για τις Ευρωπαϊκές Αποστολές για το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη»:

Μυρτώ Αναστασιάδου (e-mail: [email protected], τηλ: 22 205069)

Μάρσια Τριλλίδου (e-mail: [email protected], τηλ. 22205071)

Γιώργος Χρίστου (e-mail: [email protected], τηλ: 22205030)