Προαναγγελία Νέου Προγράμματος Χρηματοδότησης ΙδΕΚ – Δημιουργία Εγκαταστάσεων και Γραμμών Παραγωγής για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ενημερώνει ότι στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για δημιουργία εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής για την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων/υπηρεσιών – Πρόγραμμα STEP.

Στόχος του προγράμματος STEP είναι η υποστήριξη επιχειρήσεων στην Κύπρο για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής για την ανάπτυξη και παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, σύμφωνα με τον κανονισμό Strategic Technologies for Europe Platform (STEP)[1] της ΕΕ στους ακόλουθους τομείς:

  • Υπερπροηγμένες και ψηφιακές τεχνολογίες
  • Καθαρές και αποδοτικές τεχνολογίες
  • Βιοτεχνολογίες

Η χρηματοδότηση θα καταβληθεί βάσει του Κανονισμού για τις Κρατικές Ενισχύσεις μέσω του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής κατά Κατηγορία (ΓΚΑΚ)[2] και των διατάξεων του Κανονισμού De Minimis[3].

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δραστηριότητες Παραγωγής για τη δημιουργία εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγής για τα οποία οι φορείς έχουν την επιλογή χρηματοδότησης μεταξύ των Άρθρων 14 ή 17 ή 22 ή 29 ή De Minimis. Μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν Δραστηριότητες Εκπαίδευσης σχετικά με την δημιουργία εγκαταστάσεων και γραμμών Παραγωγής (Άρθρο 31) και Άλλες Δραστηριότητες Παραγωγής, Επικοινωνίας, Δραστηριότητες Εξεύρεσης Εξειδικευμένου στον σχετικό τομέα Προσωπικού, Προσέλκυσης Επενδύσεων και Διείσδυσης σε Αγορές (De-Minimis). Επιπρόσθετα, μπορούν επίσης να περιλαμβάνουν Δραστηριότητες Ανάπτυξης για την ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος/υπηρεσίας (Άρθρο 25 ή / και Άρθρο 28).

Υποβολή προτάσεων θα πρέπει να γίνεται από Μικρή, Μεσαία ή Μεγάλη Επιχείρηση (Ανάδοχος Φορέας).

Γενική Περιγραφή του Προγράμματος, επιλέξιμες δραστηριότητες και επιλέξιμες δαπάνες ανά κατηγορία ενισχυόμενης κατηγορίας περιλαμβάνονται στην επισυναπτόμενη παρουσίαση.

Στο πλαίσιο υποβολής της πρότασης αναμένεται να υποβληθούν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Τεχνοοικονομική ανάλυση και Επιχειρηματικό Πλάνο (Business Plan).
  • Εκτίμηση του κόστους των μηχανημάτων και του εξοπλισμού που απαιτούνται για τη δημιουργία της εγκατάστασης/γραμμής παραγωγής (τα οποία είναι μέρος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου έργου) με βάση τουλάχιστον 3 συγκρίσιμες προσφορές από 3 ανεξάρτητους προσφοροδότες, οι οποίες να μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του Φορέα.
  • Γνώμη εμπειρογνώμονα σχετικά με την επιλεξιμότητα του επιλεγμένου άρθρου κρατικής ενίσχυσης για τις δραστηριότητες δημιουργίας εγκαταστάσεων και γραμμών παραγωγή. Η γνώμη νοείται ότι θα τυγχάνει αξιολόγησης από το ΙδΕΚ μέσω ειδικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα κρατικών ενισχύσεων.
  • Αποτελέσματα της ανάλυσης για την απρόσκοπτη δυνατότητα εμπορικής εκμετάλλευσης («freedom to operate») περιλαμβανομένου υφιστάμενα ΔΔΙ τα οποία κατέχει ήδη ο ΑΦ και είναι σχετικά με το έργο καθώς επίσης και άδειες εμπορικής εκμετάλλευσης (εάν και εφόσον εφαρμόζονται).
  • Αποδεικτικό τεκμηρίωσης της έναρξης των απαραίτητων επαφών με αρμόδιες αρχές όσο αφορά στην εξασφάλιση αδειών, πιστοποιήσεων, κλπ.
  • Επαρκής τεκμηρίωση ικανότητας πρόσβασης σε υλικά ή/και εξαρτήματα, κλπ τα οποία είναι κατάλληλης ποιότητας και προδιαγραφών για το προτεινόμενο προϊόν/υπηρεσία, όπου εφαρμόζεται.
  • Τεκμηρίωση ύπαρξης ιδίας χρηματοδότησης μέσω δήλωσης πηγών χρηματοδότησης (π.χ. εξασφάλιση δανείου, ιδία κεφάλαια, επενδύσεις, κτλ). Η τεκμηρίωση της ύπαρξης ίδιας χρηματοδότησης αφορά στο ποσοστό της συνεισφοράς που απαιτείται από τον δικαιούχο λόγω των επιτρεπόμενων εντάσεων ενίσχυσης στη Βάση του Κανονισμού Κρατικών Ενισχύσεων.
  • Σύμβαση εργοδότησης του Συντονιστή Έργου στον Ανάδοχο Φορέα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να ξεκινήσουν έγκαιρα τις απαραίτητες διαδικασίες για την εξασφάλιση των πιο πάνω απαιτούμενων γνωματεύσεων, εγκρίσεων, αδειοδοτήσεων ή άλλων σχετικών εγγράφων, ώστε να διασφαλίσουν την έγκαιρη και ομαλή υποβολή της πρότασής τους στο πλαίσιο του επερχόμενου Προγράμματος.

Η ανακοίνωση του Προγράμματος αναμένεται στα τέλη Μαρτίου με ενδεικτική καταληκτική ημερομηνία εντός Ιουλίου 2025. Με την ανακοίνωση του Προγράμματος θα διοργανωθεί ενημερωτικό εργαστήριο για την παρουσίαση του Προγράμματος και την επίλυση ερωτημάτων από τους ενδιαφερόμενους. Επιπρόσθετα, το Ίδρυμα δέχεται ερωτήσεις μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Συνεργατών του ΙδΕΚ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email protected] με θέμα «Πρόγραμμα STEP», ενώ θα δημοσιευθεί και έγγραφο με Συνήθεις Ερωτήσεις και Απαντήσεις (FAQ).

[1]  Σύνδεσμος για Κανονισμό STEP https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2024/795/oj/eng

Σύνδεσμος για EC STEP Guidance Note https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=OJ:C_202403209

[2] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/?uri=CELEX:32014R0651

[3] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=celex%3A32023R2831

 

Παρουσίαση STEP