Επικεφαλής Επιστήμονας και ΙδΕΚ δημιουργούν γέφυρα διασύνδεσης μεταξύ των startups

Δελτίο Τύπου

13 Ιουλίου 2021

 

Επικεφαλής Επιστήμονας και ΙδΕΚ δημιουργούν γέφυρα διασύνδεσης μεταξύ των startups

 

Περισσότερες από 30 καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις του κυπριακού οικοσυστήματος συμμετείχαν

στο πρώτο “The Bash!: The Startup Community Networking Event”

 

 

Την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις, να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους, να δικτυωθούν και να διερευνήσουν τα περιθώρια συνεργασίας μεταξύ τους είχαν φορείς του οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Κύπρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

 

Στο πρώτο “The Bash!: The Startup Community Networking Event” που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τη Δευτέρα, 12 Ιουλίου, έλαβαν μέρος περισσότερες από 30 κυπριακές νεοφυείς (startup) και υφιστάμενες επιχειρήσεις που κατάφεραν, έπειτα από μία ιδιαίτερα ανταγωνιστική διαδικασία αξιολόγησης, να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση συνολικού ύψους €20.7 εκατομμυρίων, από τα Προγράμματα Επιχειρηματικής Καινοτομίας του ΙδΕΚ, «PRE-SEED», «SEED» και «INNOVATE» με σκοπό τη δημιουργία και ανάπτυξη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με διεθνή προσανατολισμό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος καθώς και ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης.

 

Στο καλωσόρισμά του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας εξήγησε ότι η δημιουργία μίας δυναμικής κοινότητας νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα τόσο του ιδίου όσο και του ΙδΕΚ. «Σήμερα», επεσήμανε «που η επένδυση στην καινοτομία και την τεχνολογία κρίνεται πιο αναγκαία από ποτέ, ο σημαντικός αριθμός κυπριακών επιχειρήσεων που καινοτομεί και διαπρέπει τόσο σε εγχώριο επίπεδο όσο και στο εξωτερικό, αντικατοπτρίζει τη μεγάλη προοπτική που έχει η χώρα μας». «Προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε, «η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των νεοφυών επιχειρήσεων, της βιομηχανίας και της ερευνητικής κοινότητας είναι κομβικής σημασίας για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της κυπριακής οικονομίας. Στόχος μας είναι μία Κύπρος πιο ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο».

 

Ο Δρ Μαστρογιαννόπουλος πρόσθεσε ακόμη, ότι ο άμεσος θετικός αντίκτυπος των Προγραμμάτων Επιχειρηματικής Καινοτομίας του ΙδΕΚ στην κυπριακή οικονομία καταδεικνύει τα πολλαπλά οφέλη που συνεπάγεται η ενίσχυση της Ε&Κ. Συνολικά 85 καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις εξασφάλισαν χρηματοδότηση, συμβάλλοντας στη δημιουργία 188 νέων θέσεων εργασίας.

 

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε pitch karaoke ενώ δημιουργήθηκε και ειδικός χώρος για speed networking μεταξύ των συμμετεχόντων. Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν οι παρεμβάσεις ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίοι μοιράστηκαν εμπειρίες από τη δική τους πορεία.

 

Το “The Bash!: The Startup Community Networking Event” διοργανώνεται στο πλαίσιο του Innovation Factory – που τελεί υπό την αιγίδα του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει ως στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις – καθώς και των δραστηριοτήτων του Εθνικού Δικτύου Enterprise Europe Network Cyprus (ΕΕΝ Cyprus). Στόχος του “The Bash” είναι οι συναντήσεις μεταξύ startups του κυπριακού οικοσυστήματος Ε&Κ, για ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να εντοπίσουν νέες ευκαιρίες συνεργασίας.

 

***

 

Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας

 

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (www.research.org.cy) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης Κυπρίων ερευνητών και ερευνητριών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.