ΙδΕΚ: €150 εκατ. για Έρευνα και Καινοτομία για την περίοδο 2021-2027

Δελτίο Τύπου

08 Δεκεμβρίου 2021

 

ΙδΕΚ: €150 εκατ. για Έρευνα και Καινοτομία

για την περίοδο 2021-2027

 

  • Επικεφαλής Επιστήμονας και ΙδΕΚ ανακοίνωσαν τα πρώτα χρηματοδοτικά προγράμματα Έρευνας και Καινοτομίας στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
  • €13 εκατ. για startups και καινοτόμες επιχειρήσεις, με στόχο τη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες με προοπτικές διείσδυσης στη διεθνή αγορά

 

Τρία νέα προγράμματα χρηματοδότησης, συνολικού ύψους €13 εκατομμυρίων, παρουσίασαν ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Στόχος των προγραμμάτων, που αποτελούν μέρος του νέου Εθνικού Πλαισίου Προγραμμάτων του ΙδΕΚ για την περίοδο 2021-2027, με προϋπολογισμό €150 εκατομμυρίων, είναι η ενδυνάμωση του οικοσυστήματος νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων, με τρόπο που να δημιουργεί μακροπρόθεσμα κοινωνικοοικονομικά οφέλη.

 

Τα Προγράμματα Καινοτομίας, που είναι τα πρώτα που παρουσιάζονται στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος – Το Αύριο», ανακοινώθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη, και του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Στέλιου Χειμώνα.

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει καταδείξει, μέσα από πρόσφατες μεταρρυθμίσεις, την προσήλωσή της στην ενδυνάμωση του τομέα έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας, με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κυπριακής οικονομίας και διαφοροποίηση του οικονομικού μοντέλου της χώρας.

 

Εκ μέρους του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας & Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκου Κόκκινου, απηύθυνε χαιρετισμό ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου, κ. Στέλιος Χειμώνας, ο οποίος τόνισε ότι τα νέα προγράμματα αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για δημιουργία, ανάπτυξη και διεθνοποίηση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

 

Σε ομιλία του, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος, ανέφερε συγκεκριμένα, ότι η σημερινή προκήρυξη αποτελεί ορόσημο για όσους αναζητούν την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή, αλλά και για όλους τους νέους οραματιστές. «Τα Προγράμματα Καινοτομίας» επεσήμανε, «είναι δείγμα της ευρύτερης στρατηγικής φιλοσοφίας των Προγραμμάτων της νέας περιόδου, με προϋπολογισμό €150 εκατομμυρίων». «Στόχος μας, είναι να αυξήσουμε την ιδιωτική επένδυση στην έρευνα και καινοτομία, την εμπορευματοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, τη μεταφορά γνώσης στην οικονομία, τις συνεργασίες μεταξύ ερευνητικών οργανισμών και νεοφυών επιχειρήσεων με τη βιομηχανία και τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο, και πάνω από όλα, τον θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και κατ’ επέκταση στην κοινωνία», υπογράμμισε.

 

Τα δύο Προγράμματα απευθύνονται σε καινοτόμες και νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), ενώ το τρίτο σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Αποσκοπούν στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων καινοτομίας από κυπριακές επιχειρήσεις, δίνοντας ώθηση στη μετατροπή καινοτόμων ιδεών σε προϊόντα και υπηρεσίες με προοπτικές διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

 

Τα προγράμματα παρουσίασε ο Γενικός Διευθυντής του ΙδΕΚ κ. Θεόδωρος Λουκαΐδης:

 

  • «Δημιουργία και Αρχική Ανάπτυξη startups με Διεθνή Προσανατολισμό (PRE-SEED)»

Με προϋπολογισμό €1 εκατ., το Πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη της δημιουργίας και ανάπτυξης νέων νεοφυών επιχειρήσεων, για ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών με προοπτική διείσδυσης στη διεθνή αγορά.

 

  • «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από startups (SEED)»

Το Πρόγραμμα, με προϋπολογισμό €6 εκατ., απευθύνεται σε startups οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται και το καινοτόμο προϊόν/υπηρεσία τους βρίσκεται σε πιο ώριμο στάδιο, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διεισδύσει στην αγορά. Η χρηματοδότηση καλύπτει κάθε δραστηριότητα η οποία θα επιτρέψει τη γρήγορη ανάπτυξη της καινοτόμου ιδέας, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και την επιτυχή διείσδυση του προϊόντος/υπηρεσίας στη διεθνή αγορά.

 

  • «Ανάπτυξη και Προώθηση Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από Υφιστάμενες Επιχειρήσεις (Innovate)»

Με €6 εκατ. προϋπολογισμό, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε πληθώρα τομέων και ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία, για ανάπτυξη ανταγωνιστικών καινοτόμων προϊόντων ή/και υπηρεσιών, με δυνατότητα άμεσης διείσδυσης στη διεθνή αγορά. Επιπρόσθετα, το Πρόγραμμα διευκολύνει την κινητοποίηση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για υποστήριξη της ταχείας ανάπτυξης καινοτόμων επιχειρήσεων.

 

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΙδΕΚ, www.research.org.cy.

 

***

 

Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο Επικεφαλής Επιστήμονας (www.chiefscientist.gov.cy) επιτελεί συντονιστικό και εποπτικό ρόλο ως προς τη διαμόρφωση πολιτικής Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ, συμπεριλαμβανομένων των Τμημάτων και Φορέων που εμπλέκονται τόσο στο επίπεδο πολιτικής όσο και στο τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας, συμμετέχει ως μέλος και υποστηρίζει το έργο του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΣΕΚ) για τη διαμόρφωση εισηγήσεων Στρατηγικής Ε&Κ, καθώς και εισηγήσεων αναφορικά με τη δομή και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Διακυβέρνησης Ε&Κ. Ο Επικεφαλής Επιστήμονας είναι ο ex-officio Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

 

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (www.research.org.cy) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης Κυπρίων ερευνητών και ερευνητριών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.