Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας και Έρευνας: Οι φετινοί μεγάλοι νικητές

ΟΕΒ και ΙδΕΚ τίμησαν τις κορυφαίες καινοτομίες της χρονιάς και τους

Κύπριους ερευνητές που ξεχώρισαν

 

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η φετινή τελετή απονομής των Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας και των Βραβείων Καινοτομίας, με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) να επιβραβεύουν τις κορυφαίες καινοτομίες της χρονιάς και τους Κύπριους ερευνητές που ξεχώρισαν για το έργο τους.

Η ψηφιακή τελετή πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή λόγω και της πανδημίας, με το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας να υποδέχεται μόνο τους βραβευθέντες και τους απονεμητές.

Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο Αντιπρόεδρος της ΟΕΒ, κ. Δημήτρης Βάκης και ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα και Καινοτομία της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Μαστρογιαννόπουλος.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

Φέτος, τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας ΟΕΒ συμπληρώνουν 14 χρόνια συνεχούς αναγνώρισης και επιβράβευσης των κυπριακών επιχειρήσεων, οργανισμών και υπηρεσιών που καινοτομούν.

Οι πέντε νικητές των φετινών Βραβείων Καινοτομίας είναι:

  • Πρωτογενή Τομέας: Mellona για την παραγωγή των φυσικών προϊόντων διατροφής Mellona Honey Spreads με κύριο συστατικό το άθερμο μέλι
  • Τομέας Μεταποίησης: Handy Spa για την πρωτοποριακή μεθοδολογία παραγωγής χειροποίητων βιολογικών σαπουνιών
  • Τομέα Υπηρεσιών: Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ για την πρωτοποριακή εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα “EKO Smile”
  • Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας: Πανεπιστήμιο Κύπρου για την ανάπτυξη συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για την πρόγνωση της δυναμικής για παραγωγή ηλεκτρισμού για φωτοβολταϊκά

Κοινωνική Καινοτομία: Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρεία Λτδ για την πρωτοβουλία της στη δημιουργία του Δικτύου Υποστήριξης #SupportCY

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ

Τα Κυπριακά Βραβεία Έρευνας καθιερώθηκαν το 2007 από το ΙδΕΚ. Αποτελούν την κορυφαία τιμητική διάκριση για την ερευνητική κοινότητα της Κύπρου και έχουν ως σκοπό την επιβράβευση των επιστημόνων της χώρας, αλλά και την ενίσχυση του δημιουργικού έργου που παράγουν και της συνεχούς προσπάθειας που καταβάλλουν.

Οι φετινοί νικητές των Κυπριακών Βραβείων Έρευνας είναι:

Βραβείο Διακεκριμένου Ερευνητή 2020: Δρ. Λεόντιος Γ. Κωστρίκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Κύπρου και Ιδρυτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών.

Βραβείο Νέου Ερευνητή 2020 – Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική»:  Δρ. Κυριάκος Χατζηγιαννακού, Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Βραβείο Νέου Ερευνητή 2020 – Θεματική Ενότητα «Επιστήμες Ζωής»: Δρ. Αναστασία Κωνσταντινίδου, Ακαδημαϊκός Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κύπρου και

Παθολόγος Ογκολόγος του Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου.

 

Βραβείο Νέου Ερευνητή 2020 – Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες»: Δρ. Άγγελος Κασσιανός, Ειδικός Επιστήμονας Έρευνας και Marie Skłodowska Curie Fellow, Τμήματα Ψυχολογίας και Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Κύπρου.