ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020: €291,5 εκατ. για Έρευνα και Καινοτομία σε κυπριακούς φορείς

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή της Κύπρου στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020», το οποίο ολοκληρώθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2020, με την άντληση χρηματοδότησης από κυπριακούς φορείς να ξεπερνά τα €290 εκατομμύρια.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την έναρξη του Προγράμματος το 2014 και μέχρι σήμερα, έχουν διατεθεί πανευρωπαϊκά πέραν των €80 δισεκατομμυρίων, με τους κυπριακούς φορείς να αντλούν χρηματοδότηση ύψους €291.5 εκατομμυρίων. Το ποσό αφορά συνολικά 663 έργα, τα οποία υλοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικά κέντρα καθώς και καινοτόμες επιχειρήσεις του τόπου.

 

Το ποσοστό επιτυχίας της Κύπρου αγγίζει το 13,43% και είναι αρκετά ψηλότερο από τον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό μέσο όρο που ανέρχεται σε 12,09%. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως η συνολική χρηματοδότηση που άντλησε η χώρα από τον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ 2020» έχει ξεπεράσει κατά πολύ το ποσό που είχε εξασφαλιστεί την περίοδο 2007-2013 στο 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ για Έρευνα και Τεχνολογική Ανάπτυξη και το οποίο είχε ανέλθει στα €93.17 εκατομμύρια.

 

Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελικά αποτελέσματα των τελευταίων προσκλήσεων που προκηρύχθηκαν, αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το προσεχές καλοκαίρι. Οι δραστηριότητες για τη συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα βρίσκονται υπό τον συντονισμό του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ…