Το ΙδΕΚ βράβευσε ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

Δελτίο Τύπου

04 Οκτωβρίου 2022

 

Το ΙδΕΚ βράβευσε ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας

 

Αναγνώριση του σπουδαίου έργου των επιστημόνων και της σημαντικής τους διάκρισης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

 

 

Στο πλαίσιο του φετινού European Researchers’ Night, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Πλατεία Ελευθερίας, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) βράβευσε άριστους ερευνητές και ερευνήτριες της Κύπρου που κατάφεραν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας, στο πλαίσιο του Πυλώνα “Excellent Science” του Ορίζοντα 2020 (Πρόγραμμα Πλαίσιο της EE για Έρευνα και Καινοτομία 2014-2020).

 

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, ως ο εθνικός φορέας για την στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, υποστηρίζει τους ερευνητές και τις ερευνήτριες της Κύπρου προκειμένου να λάβουν ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του ERC. Η εξασφάλισή τους, αναδεικνύει την υψηλή ποιότητα του ανθρώπινου κεφαλαίου της Κύπρου ενώ η επιβράβευση των επιστημόνων από το ΙδΕΚ, πέραν από αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελούν, συμβάλει στον στρατηγικό στόχο του Ιδρύματος για καλλιέργεια κουλτούρας Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ) στην χώρα, μέσα από τη δημιουργία προτύπων για τη νέα γενιά.

 

Στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής που πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2022, βραβεύθηκαν εννέα ερευνητές/τριες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας. Η βράβευσή τους στο πλαίσιο της εκδήλωσης European Researchers’ Night, της μεγαλύτερης γιορτής της έρευνας και της καινοτομίας στην Ευρώπη, ήταν συμβολική αφού, πλήρως ευθυγραμμισμένη με τον τίτλο της εκδήλωσης, “Mission: Inspire”, λειτούργησε ως έμπνευση για τη νέα γενιά επιστημόνων, προάγοντας την αριστεία.

 

Τα βραβεία απένειμε ο Επικεφαλής Επιστήμονας Έρευνας και Καινοτομίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙδΕΚ, Δρ. Νικόλας Π. Μαστρογιαννόπουλος. Οι ερευνητές και ερευνήτριες που βραβεύθηκαν ήταν οι εξής:

 

Καθ. Μάριος Πολυκάρπου (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Παν. Κύπρου και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Τεχνολογίας Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος»)

  • Έλαβε δύο ERC Proof of Concept Grants το 2014 και το 2016 με τίτλους “Real-Time Monitoring System for Water Quality” και “Intelligent Building Automation Diagnostics”, καθώς και το πρώτο ERC Synergy Grant για την Κύπρο, στην πρόσκληση του 2020 με τίτλο “Futures: designing the next generation of urban drinking water systems”.

 

Δρ Τριαντάφυλλος Στυλιανόπουλος (Τμήμα Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής του Παν. Κύπρου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Βιοφυσικής του Καρκίνου)

  • Έλαβε ERC Proof of Concept Grant το 2018 με τίτλο “Identification of nano-mechanical fingerprints as a biomarker for cancer treatment prognosis” και ERC Consolidator Grant το 2019 με τίτλο “Mechanical Biomarkers for Prediction of Cancer Immunotherapy”.

 

Καθ. Στυλιανός Χούλης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του ΤΕΠΑΚ, ιδρυτής και επικεφαλής της Ερευνητικής Μονάδας Μοριακής Ηλεκτρονικής και Φωτονικής)

  • Έλαβε ERC Consolidator Grant 2014 με τίτλο “Solution Processed Next Generation Photovoltaics”.

 

Δρ Ιωάννης Κρικίδης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Παν. Κύπρου και Διευθύνων του Ερευνητικού Εργαστηρίου Τεχνολογιών Επικοινωνίας ΙΡΙΔΑ)

  • Έλαβε ERC Consolidator Grant 2018 με τίτλο “Advanced Signal Processing Technologies for Wireless Powered Communications”.

 

Δρ Άννα Παπαέτη (Πανεπιστήμιο Κύπρου)

  • Έλαβε ERC Consolidator Grant 2020 με τίτλο “Soundscapes of Trauma: Music, Sound and the Ethics of Witnessing”.

 

Δρ Άρτεμης Γεωργίου (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου)

  • Εξασφάλισε ERC Starting Grant 2020 με τίτλο “Commercial Patterns Across the Sea: The interdisciplinary study of Maritime Transport Containers from Cyprus and the elucidation of Mediterranean connectivity during the Late Bronze Age-Early Iron Age”.

 

Καθ. Φίλιππος Πατσαλής (Ιδρυτής και CEO της NIPD Genetics – τώρα Medicover Public Company – και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Παν. Λευκωσίας)

  • Έλαβε ERC Proof of Concept Grants το 2014 και το 2020 με τίτλους “Proof of Concept study for ERC NIPD discovered biomarkers” και “Proof of Concept study for the development of methylation based NIPT for trisomy 21 using droplet digital PCR”.

 

Καθ. Έλενα Ανδρέου (Τμήμα Οικονομικών και Διευθύντρια του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Παν. Κύπρου)

  • Έλαβε ERC Proof of Concept 2014 με τίτλο “Forecasting and Monitoring Economic Indicators”.

 

Καθ. Μάριος Αβρααμίδης (Τμήμα Ψυχολογίας του Παν. Κύπρου, CYENS Centre of Excellence και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας)

  • Εξασφάλισε ERC Proof of Concept Grant 2014 με τίτλο “Virtual Environments for Social Training”.

 

***

 

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)

Το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (www.research.org.cy) είναι ο εθνικός φορέας, αρμόδιος για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης ερευνητών και ερευνητριών της Κύπρου σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.