Βραβείο Industry 5.0

Το Βραβείο Industry 5.0, το οποίο ανακοινώθηκε από την ΕΕ στις αρχές του 2022, έχει στόχο την αναγνώριση έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και τα οποία συνεισφέρουν στην προαγωγή του οράματος του Industry 5.0, καλύπτοντας τους τρεις βασικούς πυλώνες του, τη βιωσιμότητα, τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.

 

Τα έργα θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάζουν εφαρμοσμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, βιομηχανικών διαδικασιών ή διαδικασιών για την εφοδιαστική αλυσίδα, νέων επιχειρηματικών μοντέλων, κ.ο.κ. Απαραίτητη προϋπόθεση για συμμετοχή στον διαγωνισμό είναι τα επιλέξιμα έργα να έχουν λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» ή το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (ΕΙΤ), τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν ολοκληρωθεί. Η επίσημη ημερομηνία έναρξης του έργου πρέπει να είναι μετά την 31η Αυγούστου 2018 και τα αποτελέσματα των έργων θα πρέπει να έχουν εφαρμογή στη βιομηχανία.

 

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό γίνεται ηλεκτρονικά, συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο σύμφωνα με τους κανόνες και τη διαδικασία συμμετοχής και αποστέλλοντάς το στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected]. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό είναι η 1η Απριλίου 2022 και ώρα 17:00 CET (ώρα Βρυξελλών).

 

Ο νικητής του διαγωνισμού, ο οποίος θα προκύψει μετά τη διαδικασία αξιολόγησης, θα λάβει επικοινωνιακή υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης της ετοιμασίας προωθητικού βίντεο, δημοσιότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Επιτροπής καθώς και της δημοσίευσης άρθρου στο περιοδικό «Horizon Magazine». Οι φιναλίστ του διαγωνισμού θα προσκληθούν στην τελετή απονομής κατά τη διάρκεια του ετήσιου θεσμού των «R&I Days 2022», οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο του 2022, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους.

 

Το Industry 5.0 αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την εκπλήρωση του οράματος για το μέλλον της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, το οποίο στοχεύει στην επίτευξη κοινωνικών στόχων πέραν ​​από την αποδοτικότητα και την παραγωγικότητα της βιομηχανίας. Η βιομηχανία, μέσα από την τροχοδρόμηση της παραγωγής σε μια πιο βιώσιμη πορεία και με την ευημερία των εργαζομένων να βρίσκεται στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας, αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ευημερίας της κοινωνίας.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην σχετική ιστοσελίδα εδώ.