Ανακοίνωση Διαγωνισμού Επικοινωνίας της Επιστήμης “SCIENCE UNFOLD 2023”

To Ίδρυμα Έρευνα και Καινοτομίας ανακοινώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τον μαθητικό διαγωνισμό επικοινωνίας της επιστήμης «Science Unfold 2023».

O διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/τριες δημόσιων και ιδιωτικών Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Στόχος του είναι να προκαλέσει τους διαγωνιζόμενους/νες να ασχοληθούν με ένα επιστημονικό θέμα της επιλογής τους (ανακάλυψη, εφεύρεση, εφαρμογή, κτλ.) και να το επικοινωνήσουν στο ευρύ κοινό.

Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού για το 2023, ο οποίος είναι αφιερωμένος στις Ευρωπαϊκές Αποστολές, είναι: «Mission possible! Πώς η επιστήμη και η καινοτομία έχουν δώσει λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις της ζωής

Ειδικότερα, το θέμα της παρουσίασης θα πρέπει να σχετίζεται με την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία, να έχει συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και να συνδέεται με τα θέματα που καλύπτουν οι πέντε (5) Ευρωπαϊκές Αποστολές (EU Missions):

  1. Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή
  2. Υγιείς ωκεανοί, θάλασσες, παράκτια και εσωτερικά ύδατα
  3. Κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις
  4. Υγεία του εδάφους και τρόφιμα
  5. Καρκίνος (Πρόληψη, θεραπεία και βελτίωση της ποιότητας ζωής για όσους έχουν προσβληθεί από την ασθένεια, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους)

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, οι συμμετέχοντες/ουσες θα κληθούν να παρουσιάσουν το θέμα που έχουν επιλέξει εντός τριών (3) λεπτών ενώπιον κριτικής επιτροπής και κοινού, με τρόπο άμεσο και δημιουργικό, έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση για το ευρύ κοινό. Η γλώσσα της παρουσίασης μπορεί να είναι η Ελληνική ή η Αγγλική.

Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 29 Σεπτεμβρίου 2023 στους χώρους της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης Κύπρου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της εμβληματικής εκδήλωσης «European Researchers’ Night 2023», η οποία διοργανώνεται στην Κύπρο για δέκατη έβδομη χρονιά.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο του φετινού Διαγωνισμού εισάγεται για πρώτη φορά ο θεσμός των «Science Unfold Ambassadors», με σκοπό την καθοδήγηση των συμμετεχόντων/ουσών για το περιεχόμενο της παρουσίασής τους από εμπειρογνώμονες. Ειδικότερα, οι «Science Unfold Ambassadors» θα αποτελούν ερευνητές και ερευνήτριες από το οικοσύστημα, οι οποίοι θα επιλέγονται από το ΙδΕΚ με βάση το ενδιαφέρον και την εξειδίκευσή τους σε θέματα που καλύπτονται από τις Ευρωπαϊκές Αποστολές και/η την επικοινωνία της επιστήμης.  Όσοι συμμετέχοντες/ουσες τo επιθυμούν, θα μπορούν να επικοινωνούν με το ΙδΕΚ για τη διευθέτηση μιας 30λεπτης διαδικτυακής συνάντησης με έναν από τους «Science Unfold Ambassadors», κατά την οποία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική παρουσίαση της ιδέας τους και να λάβουν σχόλια και καθοδήγηση από τον/την Ambassador.

Οι τρεις πρώτοι νικητές/τριες του Διαγωνισμού σε κάθε κατηγορία (Γυμνάσια, Λύκεια, Τεχνικές Σχολές) θα βραβευτούν σε ειδική τελετή την ίδια μέρα και θα κερδίσουν δωροκουπόνια αξίας €200, €150 και €100 από κατάστημα τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούν να εξαργυρωθούν σε κατάστημα τεχνολογίας.

Οι δηλώσεις συμμετοχής καθώς και το έντυπο συγκατάθεσης γονέων/κηδεμόνων θα πρέπει να υποβληθούν στον ακόλουθο σύνδεσμο, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 15:00.

O διαγωνισμός προκηρύσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου CONNECT με Αρ. 101060913, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ορίζοντας Ευρώπη της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία.

Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ενδιαφερόμενες μπορούν να βρουν εδώ. Επίσης, μπορούν να επικοινωνούν με τον αρμόδιο Λειτουργό του ΙδΕΚ, Δρ. Άγγελο Ντάντο, (τηλ:22-205033, email: [email protected]).